Menu

wtorek, 25 czerwca 2019

Szparagi pieczone - prosty przepis

Bardzo żałuję, że sezon na szparagi taki krótki i już się praktycznie kończy, ale wciąż jeszcze na targowiskach można je dostać. Uważam, że szparagi pieczone są dużo lepsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż te gotowane. W te piekielne upały cały czas jemy pieczone szparagi z czosnkiem, młodymi ziemniakami z koperkiem oraz z jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem! Polecam taką kombinację z całego serca:)

Czas przygotowania: 3 minuty  
Czas pieczenia: 10 minut   
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: papier do pieczenia, blacha   






Składniki:
- szparagi zielone (pęczek)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól gruboziarnista

1. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Polecam wygiąć każdy szparag przytrzymując końcówkę i twardszy początek - powinna sama złamać się w 1/3 długości. Ewentualnie można użyć do tego noża.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

3. Szparagi wkładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Podlewamy oliwą, sosem sojowym, drobno pokrojonymi płatkami czosnku oraz gruboziarnistą solą.

4. Pieczemy ok.10 minut.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Też lubię pieczone szparagi! Ostatnio robiłam je właśnie ze schabem i sosem pieprzowym w piekarniku (w woreczku) i wyszło przepysznie! Twój przepis też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń