Menu

środa, 27 marca 2019

Ciao Napoli - Warszawa // Recenzja

Kocham Włochy. Włoska kuchnia jest doskonała. Za każdym razem kiedy lecę do Rzymu, Florencji lub Bolonii jest perfekcyjnie pod każdym względem - ludzie, nastawienie, jedzenie, pogoda, atmosfera, wino - no wszystko perfekcyjne. Żałuję, że nie mogę latać tam co weekend, dlatego też tak bardzo się cieszę, kiedy poznaję miejsce w Warszawie, gdzie można poczuć się jak w prawdziwej włoskiej trattorii. 

O Ciao Napoli słyszałam pogłoski, że ich pizza jest tak podobna do tej, która wychodzi z 'włoskiego pieca', że rodowici Włosi ponoć prosto z Okęcia jadą tu, żeby ją zjeść. Opinia ta zdecydowanie przekonała mnie do tego, żeby się tam wybrać.

Od wejścia człowiek czuje się jak we Włoszech. Knajpa jest pełna gości, obsługa życzliwa i uśmiechnięta, wszechobecny gwar, śmiech, zapach dobrego jedzenia, dźwięk wlewanego do kieliszków wina. Właśnie, wina! Karafkę białego domowego wina zamawiamy bez zastanowienia - to jest zawsze pewniaczek, który się sprawdza! 



_______________________________________________________________________________________



CARABACCIA - zupa cebulowa/pikantne salami/grzanka z kozim serem/tymianek [17 zł]

Naprawdę dobra, tłusta, pikantna zupa gotowana na salami spianata, czyli na salami z mięsa wieprzowego z dodatkiem boczku, papryczki peperoncino, soli i pieprzu. W zupie zapieczony jest kozi ser, który nadaje interesującego posmaku. Cebulowa naprawdę treściwa, z dużymi kawałkami cebuli, dobrze przyprawiona. Dodatkowo dostajemy gorące panini, które niewątpliwie wyszło prosto z pieca. 




CALAMARI FRITTI - smażone kalmary/pomidorki cherry/majonez [29 zł]

Jędrne, słone i nieciągnące się kalmary z dodatkiem przepysznych pomidorków cherry (nad których smakiem zachwycałyśmy się przez chwilę - niby zwykłe pomidorki cherry, ale miały w sobie jakąś moc). 





GNOCCHI CON MASCARPONE - gnocchi buraczkowe nadziewane mascarpone i orzechami włoskimi, czosnek, cebula, sos śmietanowy, miód, rukola, grana padano DOP [36 zł] 

Nie bez powodu zdjęcie tego dania, jest zdjęciem zapowiadającym recenzję. Dla mnie number one, albo w tym przypadku nawet numero uno. Bardzo kremowe gnocchi z fenomenalnym sosem i niecodziennym smakiem. Na pewno wrócę tu na te danie i na pewno te danie będę rekomendować mocno. 




CAPRA CON MANGO - zapiekany kozi ser/mango/awokado/pestki granatu/mieszane sałaty/prażone pestki dyni/sos pomarańczowo-balsamiczny/pieczywo [32 zł]

Niezwykle wiosenna, świeża i kolorowa sałatka z ogromną liczbą składników, które wprawiły nasze kubki smakowe w orzeźwienie. Prażone orzechy nerkowca nadają smaku świetny finisz.




PIZZA BIANCA  sos śmietanowy/ gorgonzola/ szpinak/ suszone pomidory [32 zł] + PIZZA AGLIO E PANCETTA sos pomidorowy/ mozzarella/ boczek wędzony/ karmelizowana cebula/ pieczarki/ pasta czosnkowa [30 zł]

Zawsze kiedy przychodzi czas na pizzę, to 9/10 razy musi być 'pół na pół'. Nigdy nie mogę się zdecydować w 100% na jeden, konkretny smak. Jak to dobrze, że istnieją takie alternatywy. Ciasto jest cienkie (takie jak najbardziej lubię i jadam we Włoszech). Pizza bianca zawiera bardzo interesujący sos śmietanowy, który stanowi doskonałe tło i jest integralną częścią pozostałych składników. Pizza Aglio e pancetta (którą oczywiście, że wzięłam ze względu na boczek) jest absolutnie moim smakiem.


Mam takie przeświadczenie, że jak coś jest nieidealne wizualnie to się temu ufa (np. w Słodkim... Magdy Gessler te wszystkie ciasta są tak uroczo nieidealne, widać, że robione domowymi sposobami). W Ciao Napoli pizza też robiona jest rzemieślniczo, przez co całkowicie ją kupuję.

CHEESECAKE AL PISTACHIO - sernik pistacjowy z białą czekoladą [16 zł]

Jestem miłośniczką serników i przemierzam świat w poszukiwaniu naprawdę doskonałych. Ten jest bardzo 'twarogowy' - co mi osobiście niezmiernie odpowiada. Dodatek pistacji i białej czekolady wybornie smakuje i zachwyca moje kubki smakowe.


  
Podczas naszej wizyty Kelnerka, która nas obsługiwała bardzo ciepło wypowiadała się o Właścicielach i o atmosferze jaka tam panuje. Da się to odczuć z perspektywy gościa. Dowiadujemy się, że Ciao Napoli jest prowadzone przez małżeństwo: Panią Ewę oraz Tomasza Piotrowskich, którzy postanowili otworzyć lokal po swoich wyprawach do Włoch, a konkretnie i już ostatecznie, tuż po wizycie w Neapolu. Zainspirowani małymi, rodzinnymi knajpkami otworzyli swój pierwszy punkt przy Wąskim Dunaju w Warszawie i na samym początku pracowali tam tylko w gronie najbliższych. Ciao Napoli cieszyło się (i cieszy się dalej) dużym powodzeniem, dlatego Właściciele zdecydowali się otworzyć kolejny lokal przy ul.Długiej, który miałam okazję odwiedzić. Na pewno nie raz jeszcze tam z wielką przyjemnością zawitam:) 


Ciao Napoli Długa
ul.Długa 6
Stare Miasto
00-238 Warszawa

Ciao Napoli Wąski Dunaj
ul.Wąski Dunaj 4/6/8
Stare Miasto

00-256 Warszawa

3 komentarze:

  1. Przylecieć do Polski z Neapolu i jeść, to co jada się w Neapolu? ;) To jak polecieć do Włoch i jeść schabowe i pierogi ;). Ale restauracja brzmi pysznie, nawiedzę, jeśli w okolicy nie będzie jakiejś dobrej wegańskiej konkurencji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak kocham pierogi ruskie, że wszędzie bym je jadła:)

      Usuń