Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, szpatułka
Składniki:
- ok.10 borowików (świeżych lub mrożonych)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 lampki wina białego wytrawnego (pierwsza do risotto, druga do brzuszka:))
- ok.1 litr bulionu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- ok.200 g ryżu
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 3 łyżki masła, pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek - podsmażamy na małym ogniu ok.2 minuty (najlepiej mieszać co jakiś czas tak, aby czosnek się nie zarumienił). Dodajemy pokrojone borowiki i dusimy jeszcze ok.2 minuty.
2. Zawartość patelni przerzucamy do miski. Na tą samą patelnię dodajemy olej i wrzucamy ryż. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oleju. Chwilę trzymamy na patelni i dolewamy lampkę wina (a drugą już zaczynamy podpijać).
3. Gdy wino odparuje z patelni - dolewamy łyżkę bulionu. Mieszamy wszystko (aby nie przypalić) i powtarzamy proces z bulionem do czasu, kiedy ryż będzie odpowiednio al dente. Wówczas dorzucamy borowiki, czosnek i cebulę - mieszamy.
4. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy parmezan - całość mieszamy i odstawiamy z ognia.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz