Menu

środa, 10 kwietnia 2019

Szybkie risotto z borowikami

Do wykonania tego przepisu należy wyposażyć się w białe wino wytrawne lub pół wytrawne. Niezbędne wręcz będą minimum dwie lampki wina - pierwsza do risotto, a druga dla nas. Przepis niezwykle prosty i szybki. Risotto wychodzi wspaniałe. Bardzo polecam! Polecam też nie przeoczyć sezonu na borowiki, który trwa od lipca do października. Warto część borowików sobie zamrozić i delektować się nimi również poza sezonem. 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 25 minut   
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, szpatułka 






Składniki:
- ok.10 borowików (świeżych lub mrożonych)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 lampki wina białego wytrawnego (pierwsza do risotto, druga do brzuszka:))
- ok.1 litr bulionu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- ok.200 g ryżu
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 3 łyżki masła, pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek - podsmażamy na małym ogniu ok.2 minuty (najlepiej mieszać co jakiś czas tak, aby czosnek się nie zarumienił). Dodajemy pokrojone borowiki i dusimy jeszcze ok.2 minuty. 

2. Zawartość patelni przerzucamy do miski. Na tą samą patelnię dodajemy olej i wrzucamy ryż. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oleju. Chwilę trzymamy na patelni i dolewamy lampkę wina (a drugą już zaczynamy podpijać).

3. Gdy wino odparuje z patelni - dolewamy łyżkę bulionu. Mieszamy wszystko (aby nie przypalić) i powtarzamy proces z bulionem do czasu, kiedy ryż będzie odpowiednio al dente. Wówczas dorzucamy borowiki, czosnek i cebulę - mieszamy.

4. Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy parmezan - całość mieszamy i odstawiamy z ognia.

Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza