Menu

czwartek, 31 stycznia 2019

Bruschetta

Według mnie każda włoska potrawa jest warta uwagi. Bruschetta to bardzo szybka, włoska przekąska na ciepło, podczas pieczenia której unosi się niesamowity zapach. 

Czas przygotowania: 4 minuty
Czas pieczenia: 4 minuty   
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, łyżeczka, papier do pieczenia   



Składniki:
- ciabatta
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- kawałek parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

1. Ciabattę kroimy na mniejsze kromki.

2. Ząbek czosnku przekrajamy na pół i wcieramy w każdą kromkę osobno. Każdą kromkę skropić oliwą.

3. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy drobno w kostkę. Cebulę kroimy w podobną kostkę. Łączymy pomidorki i cebulę, dodajemy sól i pieprz. Wykładamy na każdą kromkę równe części.

4. Na każdą kromkę dodajemy starty parmezan.

5. Zapiekamy ok.4 minuty w 180 stopniach C.

Na koniec dodać natkę pietruszki.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz