Menu

niedziela, 8 lutego 2015

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami

Kto powiedział, że tort można jeść tylko na specjalne okazje? Trochę lata w środku zimy nikomu nie zaszkodzi. Od samego patrzenia i na samą myśl robi się słodko:) Mi wystarczy, że są owoce i mascarpone. Cudowne połączenie - nic tylko jeść.










Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- nalewka wiśniowa (3 kieliszki)
- konfitura borówkowa (6 łyżek)
- borówki amerykańskie
- truskawki
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).

2. Partiami dodajemy cukier - cały czas miksując. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze 3-4 minuty.

3. Mąkę i kakao łączymy ze sobą - przesiewamy.

4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i łączymy za pomocą szpatułki (bardzo delikatnie).

5. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno) i wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach C przez 40 minut.

6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone i sok z połowy cytryny.

7. Po wystudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy, nasączamy go nalewką i konfiturą, następnie wykładamy krem. Przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Na ostatni blat wykładamy resztę kremu i rozcieramy go za pomocą noża na boki torta.

8. Tort dekorujemy borówkami i truskawkami. Wkładamy do lodówki na ok. 2h.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz