Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- nalewka wiśniowa (3 kieliszki)
- konfitura borówkowa (6 łyżek)
- borówki amerykańskie
- truskawki
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
2. Partiami dodajemy cukier - cały czas miksując. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze 3-4 minuty.
3. Mąkę i kakao łączymy ze sobą - przesiewamy.
4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i łączymy za pomocą szpatułki (bardzo delikatnie).
5. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno) i wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach C przez 40 minut.
6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone i sok z połowy cytryny.
7. Po wystudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy, nasączamy go nalewką i konfiturą, następnie wykładamy krem. Przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Na ostatni blat wykładamy resztę kremu i rozcieramy go za pomocą noża na boki torta.
8. Tort dekorujemy borówkami i truskawkami. Wkładamy do lodówki na ok. 2h.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz