Menu

piątek, 13 lutego 2015

Budyń kakaowy

Na nagłą chęć zjedzenia czegoś słodkiego dobry jest budyń domowej roboty. Przyznam szczerze, że pierwszy raz ugotowałam domowy budyń (nie jem go zbyt często). Ciepła, pożywna przekąska:)




Składniki (na 1 porcję):
- szklanka mleka (250 ml)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao

1. 3/4 szklanki mleka zagotować w garnku. Pozostałą część połączyć ze wszystkimi składnikami (zmiksować).

2.  Do gorącego mleka dodajemy przygotowaną masę cały czas mieszając łyżką.

3. Zmniejszyć gaz i gotować chwilę, aż do uzyskania budyniowej, gęstej masy.

* można dodać konfiturę np. wiśniową, która wzmaga smak.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Jak to cudownie wygląda i brzmi :) Chyba już wiem co dzisiaj zrobię na kolację mężowi, pozdrawiam!

    http://poemat-smaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, ale ja mam jedno pytanie jak to pogodzić z nadplanowymi kilogramami i dietą :D no nic przynajmniej nakarmiłem oko
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl

    OdpowiedzUsuń