Menu

poniedziałek, 2 września 2019

Secado - Warszawa // Recenzja

Restauracja Secado to według mnie jedna z lepiej zlokalizowanych restauracji w Warszawie. Ścisłe centrum, ulica Marszałkowska (róg ul.Wilczej) - nie sposób przejść koło tego miejsca obojętnie. Nazwa restauracji pochodzi z języka hiszpańskiego i odnosi się do produktów suszonych, których w Secado nie brakuje (zarówno w ofercie koktajlowo-barowej, jak i gastronomicznej). 

Szef Kuchni, Pan Radosław Kaptur, serwuje dania inspirowane różnymi regionami świata - m.in.: Tajlandią, Meksykiem, Francją, Ameryką i Włochami. 

Codziennie są promocje na różne dania oraz koktajle, co warto wykorzystać podczas wizyty ;)



__________________________________________________________________________________

1. Przystawka gorąca - Pieczone figi 
figa (2szt.)/ kozi ser/ szynka parmeńska/ rukola/ sos z granatu [23,90 zł]

Pięknie podana przystawka, która - nie wiem czy przez ten upał (?) - natychmiast kojarzy mi się z latem i wakacjami. Szynka parmeńska dodaje przystawce lekko słonego smaku. Filetowane owoce i rukola dodają lekkości. 


2. Przystawka gorąca - Krewetki z bazylią 
- krewetki (6 szt.)/ pomidor concase/ czosnek/ masło/ białe wino/ świeża bazylia  [28,90 zł]

Krewetki są zawsze dobrym pomysłem! Tutaj miałam dylemat czy wziąć skwierczące krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki, czy te z bazylią. Wygrały te drugie, z pysznym sosem bazyliowym, dobrze doprawione, jędrne, nieprzeciągnięte. Cudownie, że została podana do nich bagietka, dzięki czemu mogłyśmy zjeść ten przepyszny sos. Uwielbiam sos po krewetkach. Kiedyś na swoje urodziny zrobiłam dużą miskę sosu po krewetkach, żeby można było moczyć w nim bagietkę. Poszedł cały!



3. Zupa z mleka kokosowego z krewetkami 
- imbir/ cebula/ trawa cytrynowa/ kolendra/ limonka/ liść kafiru/ płatki migdałów/ oliwa chili [21,90 zł]

To jedna z lepszych zup na styl tajskiej Tom Kha jaką jadłam w Warszawie. Lekko pikantna, świeża, z pysznymi kreweteczkami. Taka zupa najlepsza jest na chłodniejsze dni, doskonale rozgrzewa - lepiej niż nalewka!



4. Tagliatelle z kurczakiem -  krem truflowy/ czosnek/ cebula/ rukola/ parmezan/ masło/ białe wino [29,90 zł]

Makaron al dente z dobrze doprawionym kurczakiem. Wyczuwalny cynamon i korzenne przyprawy - bardzo ciekawa opcja. No i kozacki krem truflowy jako dopełnienie całości.



5. Quesadillas z kurczakiem - cheddar/ confit z czerwonej cebuli/ papryka/ kukurydza/ kolendra/ natka pietruszki/ pomidorowa salsa/ kwaśna śmietana [25,90 zł]

To była dobrze przygotowana quesadilla, bo nic z niej nie wypadło podczas spożywania:) We wtorki są na nią promocje - idealna jako przekąska do piwa. Chrupiące brzegi, kwaśna śmietana i pomidorowa salsa - nic tylko jeść!




6. Długo pieczone żeberka wieprzowe - chili/ imbir/ masło orzechowe/ kolendra/ frytki/ pikle warzywne/ majonez chipotle/ dip morelowy [36,90 zł]

Delikatne mięso odchodzi idealnie, bez użycia noża. Danie podane na żeliwnej płytce i drewnianej desce. Sosy pikantne! Zabieram na wynos, bo właśnie skończyło się miejsce w brzuchu:) 



W Secado mają przepyszne lemoniady, piłyśmy cytrynową i z marakują. Naprawdę sztosik - zwłaszcza na takie upalne dni!  Bardzo miła i sympatyczna obsługa - my byłyśmy obsługiwane przez wesołego Kelnera Karola:) Stosunek ceny do jakości jest naprawdę dobry (szczególnie dziwi przez wzgląd na lokalizację). Można tu smacznie i niedrogo zjeść. Dobra baza wypadowa przed imprezą i nie tylko.


Secado
ul.Marszałkowska 66, 
00-545 Warszawa

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza