Menu

wtorek, 29 maja 2018

Gofry domowe - najprostszy przepis

Gofry to taki symbol lata według mnie. Właściwie to jakoś specjalnie nie lubię gofrów, ale jak jestem nad morzem to muszę kupić takiego z dużą ilością bitej śmietany, polewą czekoladową i owocami - taki komplet musi być. Najczęściej wtedy zjadam tylko wierzch, a gofra oddaję jakiemuś towarzyszowi! Świetna inicjatywa:) Co jak co, uważam, że gofry domowej roboty są super i powinno się je czasem wykonać. 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas opiekania: 3-8 minut    
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: gofrownica, miska, mikser, szklanka do odmierzania




Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (osobno żółto i białko)

1. Do miski wrzucamy: mąkę, mleko, olej, cukier, sól, proszek do pieczenia i żółtko - miksujemy do połączenia się wszystkich składników (masa musi być stosunkowo gęsta).

2. W osobnym naczyniu ubijamy białko do otrzymania sztywnej piany. Całą pianę delikatnie wrzucamy do miski z masą i za pomocą łyżki wolno łączymy całość.

3. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy część masy, zamykamy i opiekamy od 3 do 8 minut (w zależności jaka jest moc sprzętu) - najlepiej sprawdzać co jakiś czas. 

4. Studzić na kratce.

Podawać np. z jogurtem greckim i jeżynami:)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz