Czas przygotowania: 10 minut
Czas opiekania: 3-8 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: gofrownica, miska, mikser, szklanka do odmierzania
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (osobno żółto i białko)
1. Do miski wrzucamy: mąkę, mleko, olej, cukier, sól, proszek do pieczenia i żółtko - miksujemy do połączenia się wszystkich składników (masa musi być stosunkowo gęsta).
2. W osobnym naczyniu ubijamy białko do otrzymania sztywnej piany. Całą pianę delikatnie wrzucamy do miski z masą i za pomocą łyżki wolno łączymy całość.
3. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy część masy, zamykamy i opiekamy od 3 do 8 minut (w zależności jaka jest moc sprzętu) - najlepiej sprawdzać co jakiś czas.
4. Studzić na kratce.
Podawać np. z jogurtem greckim i jeżynami:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz