Wracam jednak, wszystko (chyba) minęło:)
Ciasteczka francuskie z białym serem na słodko są idealnym wypiekiem po depresyjnym, ponieważ są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy zakupić parę produktów (a pamiętać te trzeba, że jutrzejsza niedziela bez shoppingu).
Czas przygotowania: 6 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, miska, widelec, deska do krojenia, nóż
Składniki:
- 250 g twarogu białego chudego
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- garść rodzynek
- 1 blat ciasta francuskiego
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
2. Do miski wrzucamy twaróg, śmietanę, całe jajko, cukier, cukier wanilinowy i łączymy wszystko za pomocą widelca.
3. Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy gotowy ser na środek. Rozcieramy równo po całości oprócz boków (żeby łatwiej było zawijać). Z rodzynek odlać wodę i posypać po całości.
4. Zawijamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
5. Po 30 minutach rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na ok.2 cm grubość. Układamy w odstępach i zapiekamy przez 20 minut.
Po wystudzeniu można oblać lukrem (sok z cytryny i cukier puder).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz