Menu

sobota, 10 marca 2018

Ciastka francuskie z serem białym

Ostatnio przeżywałam coś w rodzaju depresji kulinarnej:) Myślę, że to było raczej spowodowane wzmożoną pracą i brakiem czasu, ale było naprawdę ciężko! Ostatnią rzeczą jaką chciałam robić było gotowanie, pieczenie, smażenie i oczywiście zmywanie brudnych naczyń po tych wszystkich czynnościach.

Wracam jednak, wszystko (chyba) minęło:)
Ciasteczka francuskie z białym serem na słodko są idealnym wypiekiem po depresyjnym, ponieważ są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy zakupić parę produktów (a pamiętać te trzeba, że jutrzejsza niedziela bez shoppingu).

Czas przygotowania: 6 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut   
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, miska, widelec, deska do krojenia, nóż   





Składniki:
- 250 g twarogu białego chudego
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- garść rodzynek
- 1 blat ciasta francuskiego

1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

2. Do miski wrzucamy twaróg, śmietanę, całe jajko, cukier, cukier wanilinowy i łączymy wszystko za pomocą widelca.

3. Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy gotowy ser na środek. Rozcieramy  równo po całości oprócz boków (żeby łatwiej było zawijać). Z rodzynek odlać wodę i posypać po całości.

4. Zawijamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

5. Po 30 minutach rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na ok.2 cm grubość. Układamy w odstępach i zapiekamy przez 20 minut.

Po wystudzeniu można oblać lukrem (sok z cytryny i cukier puder).
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz