Menu

piątek, 9 lutego 2018

Cannelloni bolońskie

Wszelkie dania z dodatkiem sosu bolońskiego są u mnie w domu mile widziane i zawsze je przygotowuję kiedy 'nie chce' mi się gotować, ale jednak chcę zjeść coś dobrego. Szybka akcja i pyszny obiad gotowy:)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: patelnia, garnek, naczynie żaroodporne, szpatułka  




Składniki:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe ok.500 g
- pasata pomidorowa 500 ml
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli, oregano, bazylia, sos sojowy
- starty ser mozarella
- makaron cannelloni ok.20 rurek

1. Na początek robimy sos boloński z tego przepisu PRZEPIS.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy (pionowo) rurki cannelloni i do każdej z nich wrzucamy farsz boloński (świetnie sprawdza się do tego woreczek foliowy z Ikei - wystarczy napełnić go farszem i odciąć końcówkę).

3. Każdą napełnioną farszem rurkę układamy w naczyniu żaroodpornym ciasno obok siebie. Na wierzch wykładamy resztę farszu lub sam sos pomidorowy.

4. Zapiekamy przez 30 minut po czym posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz