Menu

poniedziałek, 18 września 2017

Pappardelle z meatballs'ami z serem feta

Pulpety, klopsy, kulki mięsne, meatballs'y - wiadomo o co chodzi. Została mi połowa opakowania sera feta, więc wykorzystałam i wyszły przepyszne, kremowe. W końcu danie typu 'lżejsze' lecz wciąż megadobre :) Pappardelle oczywiście możemy zamienić na każdy inny rodzaj makaronu. 

To jest danie po którym czujemy się usatysfakcjonowani w każdym calu. Potrawa prosta w wykonaniu, lecz efektowna i co najważniejsze SYTA, ale nie czujemy się ciężko. Ideał!

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas pieczenia: 12 minut   
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, blacha, garnek, patelnia, nóż, szpatułka, papier do pieczenia









Składniki:
- makaron pappardelle dla 2 osób (ugotowany al dente)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 kartonika sera feta
- 1 cebula czerwona
- 1/2 natki pietruszki
- 4 listki bazylii świeżej
- 500 ml pasaty pomidorowej
- 1 jajko
- przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżki soli lub vegety, 2 ząbki czosnku

1. Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki, bazylię, jajko, ser feta, pieprz, sól, paprykę słodką i sos sojowy. Wszystko razem łączymy ręką.

2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formujemy kulki z mięsa wielkości orzecha włoskiego i układamy obok siebie na blasze. Zapiekamy przez 12 minut.

3. W tym czasie na patelnie wykładamy pasatę pomidorową - dodajemy czosnek drobno pokrojony i doprawiamy do smaku - gotujemy na średnim ogniu. Do podgotowanej pasaty dodajemy upieczone meatballs'y i jeszcze chwilę gotujemy.

Gotowym sosem z meatballs'ami polewamy parpadelle ugotowany al dente. Danie można podać z kolbą kukurydzy.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Super pomysł, naprawdę :) ale taka mała uwaga - nazwa makaronu to pappardelle ;)

    OdpowiedzUsuń