Menu

poniedziałek, 18 lutego 2019

Odkupienie Win - Warszawa // Recenzja

Jeśli chcesz spróbować naprawdę wyszukanych smaków potraw i połączyć je z dobrym winem - to właśnie tu.  Szef kuchni we współpracy z sommelierami (w myśl zasady wine pairing'u) szukają zaskakujących i dających satysfakcję połączeń. Odkupienie Win to niewielki lokal znajdujący się na osiedlu Żoliborz Artystyczny, przy Placu Czesława Niemena 1 w Warszawie. Miejsce jest bardzo klimatyczne, a wszechobecność dużej liczby butelek win sprawia, że czujemy się tam naprawdę bezpiecznie:) 





Szef kuchni opowiedział nam parę słów o każdym daniu z menu. Dowiedziałyśmy się też, że karta jest zmienna, a dania są podawane z sezonowymi dodatkami. Fajnie, że wybór dań nie jest tu zbyt duży - mimo to, ciężko było nam się zdecydować. W końcu się udało:)


1. Zupa z owoców morza [24 zł]

Zupa przyrządzona jest na bulionie rybnym (na głowach) z dodatkiem przysmażonych pomidorów, które są tu bardzo wyczuwalne. Jest lekko pikantna, dobrze doprawiona m.in.mieszanką portugalską oraz świeżą kolendrą. Owoce morza m.in. mule, krewetki - których jest tu dużo - podsmażane są oddzielnie i na koniec łączone z bulionem w jedną całość. Do zupy podawana jest bagietka. Doskonale smakuje z białym, dobrze schłodzonym winem (w naszym przypadku to Sauvignon blanc z Nowej Zelandii).



2. Tatar z pomidorów [34 zł]
Przepiękna kompozycja! Tatar na bazie suszonych pomidorów z kaparem i prawdziwkiem marynowanym. Do tego dwa sosy: dymna wiśnia + musztarda dijon oraz emulsja z pulpy z mango i marakui. Na talerzu mamy również wędzoną sól i pył z kopru. Wszystko jest tak ładnie posiekane, że konsystencją przypomina nam trochę tatar mięsny.  Myślę, że ciężko to odtworzyć samemu w domu, ale jednocześnie danie nie jest przekombinowane. Chipsy na tatarze przypominają nam trochę w smaku "Przysmak świętokrzyski" - te takie krateczki, które wrzuca się na gorący tłuszcz i zwiększają swoją objętość :)




3. Dolmaty jagnięco-wołowe [29 zł]
Bardzo ciekawa przystawka, m.in. ze względu na kiszone liście z winogron, które leżakują 72h. W wyglądzie przypomina takie mini gołąbki. Przepyszny sos z orzechów na białym winie z dodatkiem papryczki chili. W smaku wyczuwalne są daktyle, czosnek i szalotka. W środku jagnięcina i wołowina. Jesteśmy zachwycone orzechowym sosem! W połączeniu z nim danie smakuje pysznie! Dowiadujemy się też, że nie używają tu suszonych ziół - tylko świeże.





4. Łosoś marynowany w barszczu czerwonym [56 zł]

Łosoś jest naprawdę spektakularny! Pierwszy raz spotkałam się z marynowaniem łososia w barszczu czerwonym, co nie tylko nadaje rybie pięknego koloru, ale również takiej słodyczy w smaku. Łosoś jest podany w towarzystwie chipsów z jarmużu, sosu szafranowego, musu z groszku z wasabi, przepalanego na karmelu kalafiora oraz indonezyjskiego sosu chili - sambala. A do tego kawior jagodowy, który jest mistrzowski. Tego trzeba spróbować.



5. Gruszka w cieście filo [25 zł]

Gruszka na ziemi jadalnej z bezy, herbatników i karmelu. Gruszka gotowana jest przez 45 minut w winie z grappą. Całość dopełnia limonkowy sorbet z kawałkami limonki. 



6. Brownie z lodami [24 zł]

Brownie z jadalną ziemią z herbatników, kakao, bezą, białą czekoladą oraz z lodami chałwowymi i emulsją winno-korzenną. Przepyszne połączenia smaków.



Podczas naszej wizyty cały czas wchodzą goście - jedni kupują wino i wychodzą, drudzy zostają żeby coś zjeść. Atmosfera tu jest bardzo przyjemna, a wybór win imponujący. W Odkupieniu Win organizowane są również degustacje i imprezy zamknięte. Na degustację z chęcią się wybiorę, bo już chodzi za mną od jakiegoś czasu.


Po wyjściu z Odkupienia stwierdzamy, że warto było delektować się każdym kęsem, bo smaki były bardzo ciekawe i niestandardowe. Nasze kubki smakowe doznały tu dużo różnych rodzajów pikanterii - nie chodzi tu o stopień, tylko o rodzaj właśnie. Nie wiem jak to zobrazować, trzeba tu po prostu przyjść:)











Odkupienie Win
Plac Czesława Niemena 1 lok.U5
01-756 Warszawa


sklep@odkupieniewin.pl

2 komentarze: