Menu

czwartek, 28 lutego 2019

Rico - Warszawa // Recenzja

RICO - w języku hiszpańskim oznacza bogato, obficie, smacznie, szczodrze. I tak dosłownie jest w restauracji Rico, specjalizującej się w kuchni tex-mex, otwartej ok.4 miesięcy temu w Warszawie. Porcje są tu naprawdę duże - nie byliśmy w stanie zjeść wszystkiego, dzięki czemu zyskaliśmy jeszcze kolację:)

Rico posiada dwa poziomy. Od razu można zauważyć, że jest tu bardzo kolorowo i przestronnie. Na każdym stole stoją kaktusy, a dodatkowy klimat robią murale na ścianie oraz dodatki w postaci czaszek i innych akcentów nawiązujących do klimatów kuchni tex-mex.  

Właścicielami Rico jest małżeństwo, które swoją przygodę z kuchnią tex-mex rozpoczęło od food trucka. Na ten moment mają ich trzy: El Cartel, Easy Rider i Philly Cheese Steak - które można spotkać pod warszawskimi biurowcami oraz podczas zlotów food truck'ów w całej Polsce. Szefem Kuchni oraz współwłaścicielem jest Krzysztof Lech - wcześniej znany m.in. jako Szef Kuchni restauracji NABO na Sadybie, która powstała w 2012 r. i po 3 miesiącach została knajpą roku. 

Rico to nie tylko kuchnia tex-mex, ale również smaki inspirowane kuchnią z różnych zakątków świata. Świeże i wysokiej jakości produkty są wyczuwalne w każdym kęsie :)





1. Empanadas [19 zł]
Smażone pierogi z fenomenalnym farszem z chorizo i cheddarem, w towarzystwie dwóch sals: mango i avocado crema. Farszu jest tu bardzo dużo (w końcu Rico:)), jest lekko pikantny co doskonale równoważą sosy. Słodkawa salsa mango z dodatkiem jalapeno delikatnie podkręca pikanterię, a avocado crema - łagodzi. Bardzo nam smakuje ta przystawka. Jesteśmy gotowi wrócić na nią bardzo szybko.



2. Quesadilla kura [27 zł]
Bardzo lubię quesadille i lubię jak są nadziane składnikami oraz jak nie mają pustych zakamarków. Tutaj każdy możliwy zakamarek był nadziany serem, kaktusem, marynowaną cebulą i oczywiście kurczakiem. Danie miało bardzo ładny zapach. Dodatkowo dostaliśmy trzy sosy, pikantną papryczkę jalapeno i surówkę coleslaw. Rozochoceni poprzednią salsą avocado crema stwierdziliśmy, że tu pasowałby doskonale:) Porcja naprawdę duża!



3. Taco chorizo&beef [34 zł] z dodatkiem pieczonych ziemniaków, cebuli marynowanej, pico de galo i naszej ulubionej dzisiaj salsy: avocado crema. Czuć, że każde mięso ma inne przyprawy, przez co smak jest wyjątkowy. Jest tu dużo kolendry, którą uwielbiam. Znowu nie zdołaliśmy zjeść całej porcji!





4. Churros z sosem czekoladowym [16 zł] 
Nie spotkałam się jeszcze z kimś kto nie lubi churros'ów z sosem czekoladowym! Chociaż nasze możliwości żołądkowe były już ograniczone, to zawsze powtarzam, że deser idzie do serduszka! Pomimo, że część dwóch poprzednich dań czekała już na nas w opakowaniach na wynos, to zamówiliśmy jeszcze churros. Do tego kawa i stwierdzam, że warto było:) 







Rico
al. Jana Pawła II 61 lok. 204
restauracja@ricowarszawa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz