Menu

wtorek, 21 sierpnia 2018

Ziemniaki zapiekane z kurkami

Dlaczego warto jeść kurki? Są bogate w:
- witaminę C
- witaminę D
- potas

A w połączeniu z pieczonym w piekarniku ziemniakiem z dodatkiem twarogu i boczku tworzą idealną przekąskę, przy której prawie wcale się nie napracujemy.

Czas przygotowania: 10 min.  
Czas pieczenia: 60 min.
Czas smażenia: 5 min. 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: blacha, folia aluminiowa, patelnia, ręcznik papierowy




Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- kurki (100 g)
- boczek pokrojony w kostkę (100 g)
- twaróg półtłusty (200 g)
- sól, pieprz

1. Ziemniaki (nieobrane) dokładnie myjemy gąbką i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.

3. Każdego ziemniaka zawijamy luźno w folię aluminiową i zalewamy obficie oliwą z oliwek.

4. Ziemniaki pieczemy 60 minut w piekarniku.

5. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek, pod koniec (gdy boczek będzie już zarumieniony) dodajemy umyte i osuszone kurki (od momentu wrzucenia kurek na patelnie smażymy je ok.1,5 min.).

6. Wyciągamy ziemniaki z piekarnika, przekrawamy je, doprawiamy i do środka wkładamy twaróg oraz kurki z boczkiem.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Bardzo lubię ziemniaki w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio czytałam właśnie wywiad w "Polityce" z mykolożką, która obala wciąż powszechny mit, że grzyb żadnych wartości odżywczych nie mają i cieszę się, że takie blogi jak Twój o tym (że jest to mit) przypominają! Pani owa nota bene opowiadała jakieś niesamowitości, np. o jadalnym grzybie, który rośnie w Polsce w zimie (!) na drzewach. Szkoda, tylko że na zbieraniu grzybów się kompletnie nie znam :(

    OdpowiedzUsuń