Menu

niedziela, 17 grudnia 2017

Pizza z porem i boczkiem

Przestałam zamawiać już pizzę na dowóz, bo w 90% jest ona po prostu słaba i absolutnie nie warta swojej ceny. Wolę zrobić sama w domu, a jeśli już jem na mieście to tylko w tych trzech miejscach w Warszawie: Mia Famiglia, The Alchemist Gastropub i Mąka i woda. Te trzy miejsca polecam bardzo mocno.

Nie ma to jednak jak pizza domowej roboty. Zapach wyrastającego ciasta, składniki jakie tylko chcesz:) Idealna sytuacja! Moim nieodłącznym składnikiem na pizzy jest boczek, którego uwielbiam i nie wyobrażam sobie życia bez niego!

Ciasto na pizzę przygotowuję dużo wcześniej, żeby zdążyło wyrosnąć i składniki są wszystkie 'na oko'. Taka pizza jest najlepsza na świecie:)

Czas przygotowania: 10 minut + 2h (na wyrośnięcie) 
Czas pieczenia: 25-30 minut  

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny lub miska i ręka:), czysta ściereczka, blacha, papier do pieczenia






Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 opakowania drożdży suchych 7g
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli

- keczup/sos pomidorowy

- 1/4 pora
- 1 cebula czerwona
- 5 plastrów boczku wędzonego
- kawałki podsmażonego kurczaka
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- ser gouda
- ser cheddar

- sól, pieprz, bazylia, oregano

1. Wszystkie składniki na ciasto (mąka, drożdże, mleko, olej i sól) wrzucamy do misy robota kuchennego i wyrabiamy (lub do miski i wyrabiamy ręcznie). Podczas wyrabiania ciasta sprawdzamy czy wszystkie składniki się połączyły i czy nie trzeba dodać więcej mąki (jeśli ciasto jest za mokre) lub więcej mleka (jeśli ciasto jest za suche).

2. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2h.

3. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i do środka wkładamy ciasto (palcami docisnąć brzegi).

4. Spód pizzy smarujemy keczupem (wersja szybsza) lub sosem pomidorowym. Na sam spód wykładamy starty ser gouda i cheddar i po kolei resztę składników: kurczaka, pokrojony por, cebulę, boczek, pokruszoną fetę i kukurydzę.

5. Posypać solą, pieprzem i ziołami i wrzucić do piekarnika na 25-30 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz