Ale wszystko już wraca do normy, także dziś przedstawiam propozycję na niedzielne śniadanie, czyli croissant z jajkiem sadzonym. Jest bardzo pożywne i efektowne zarazem. A jakie proste!
Czas przygotowania: 6-8 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, przykrywka, deska do krojenia, nóż, szpatułka
Składniki (na 1 porcję):
- 1 croissant
- 1 jajko
- plaster cebuli czerwonej
- 3 plastry ogórka świeżego
- 1 plaster sera żółtego
- 1 plaster szynki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane i wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz.
2. Croissanta przekroić na pół. Na dolną połówkę położyć szynkę, ser i cebulę - włożyć do piekarnika (180 stopni C) i zapiec przez 3-4 minuty.
3. Jajko posolić i popieprzyć - trzymać na patelni do momentu ścięcia się białka.
4. Na podpieczoną połówkę croissanta kładziemy jajko sadzone, dodajemy ogórek świeży i przykrywamy drugą połówką.
Można podawać w towarzystwie sałaty i koniecznie soku pomarańczowego!
Smacznego:)
Spróbuję, wygląda bardzo apetycznie :-)))
OdpowiedzUsuń