Menu

niedziela, 10 kwietnia 2016

Croissant z jajkiem sadzonym

Nareszcie! Przez ostatni tydzień byłam przykuta do łóżka przez grypę. Praktycznie przespałam ciągiem 4 dni i nawet nie zdążyłam 'wypocząć' od pracy:) Nie miałam siły kompletnie na nic, nawet na gotowanie...

Ale wszystko już wraca do normy, także dziś przedstawiam propozycję na niedzielne śniadanie, czyli croissant z jajkiem sadzonym. Jest bardzo pożywne i efektowne zarazem. A jakie proste!

Czas przygotowania: 6-8 minut

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: patelnia, przykrywka, deska do krojenia, nóż, szpatułka





Składniki (na 1 porcję):
- 1 croissant
- 1 jajko
- plaster cebuli czerwonej
- 3 plastry ogórka świeżego
- 1 plaster sera żółtego
- 1 plaster szynki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego

1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane i wbijamy jajko. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz.

2. Croissanta przekroić na pół. Na dolną połówkę położyć szynkę, ser i cebulę - włożyć do piekarnika (180 stopni C) i zapiec przez 3-4 minuty.

3. Jajko posolić i popieprzyć - trzymać na patelni do momentu ścięcia się białka.

4. Na podpieczoną połówkę croissanta kładziemy jajko sadzone, dodajemy ogórek świeży i przykrywamy drugą połówką.

Można podawać w towarzystwie sałaty i koniecznie soku pomarańczowego!

Smacznego:)

1 komentarz: