Menu

wtorek, 20 września 2016

Placki ziemniaczane z sosem serowym

Dziś najzwyklejsze placki ziemniaczane z sosem serowym. Sos najlepiej jeść na ciepło. Nadaje się również do mięs np. kurczak.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażeniaok.2-3 minuty   

Poziom trudnościłatwe
Przydatne naczynia: miska, tarka, nóż, ręczniki papierowe, łyżka, patelnia, szpatułka do obracania placków, garnek



niedziela, 18 września 2016

Niedzielne śniadanie - grzanki "3 sery" z frankfurterką

Uwielbiam niedzielne śniadania! A od czasu, kiedy zdecydowałam, że w każdą niedzielę będę wstawiała na bloga inspirację na niedzielne śniadania to uwielbiam je jeszcze bardziej:)

Dziś śniadanie o zwiększonej mocy kalorycznej. Myślę, że jeden tost ma już porządną dawkę, ale warto słuchajcie, warto:) 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: ok.10 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, tarka, blacha, papier do pieczenia



piątek, 16 września 2016

Tarta francuska z pomidorem i ziołami

Przy przygotowywaniu tej tarty dobrze jest pamiętać, że pomidory podczas pieczenia będą wydzielać wodę przez co ciasto będzie trochę mokre. Można spód podsypać serem mozarella (ja robiłam bez i spód był lekko mokry od wody z pomidorów). Najlepiej udekorować świeżą bazylią i jeść od razu na gorąco.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, widelec, nóż, deska do krojenia 




środa, 14 września 2016

Fine dining week - recenzja /Merliniego 5, Warszawa

Pod koniec sierpnia byłam na premierowym festiwalu sztuki restauracyjnej pod nazwą Fine Dining Week w Warszawie.

O co chodziło?

W cenie 119 zł można było spróbować 5 dań degustacyjnych, serwowanych w wybranej przez siebie restauracji (która brała udział w festiwalu). Dostępnych było łącznie prawie 40 restauracji z Warszawy i Krakowa (tych z wyższej półki), wyróżnionych przez przewodnik Michelin i Gault Millau.

Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniej dla siebie restauracji, możemy podejrzeć co będzie serwowane podczas kolacji. Na ogół w menu były wypisane pełne dania lub składniki z których danie będzie wykonane. Na tym etapie możemy wybrać, którymi restauracjami jesteśmy zainteresowani, a które zupełnie nie przypadły nam do gustu.

My decydowaliśmy ostatecznie pomiędzy czterema restauracjami, których menu najbardziej nas zainspirowało (chociaż nie powiem, nie było to łatwe). Celowaliśmy głównie w takie pozycje, których nigdy nie mieliśmy okazji spróbować.

Po długich rozmowach wybraliśmy ostatecznie restaurację Merliniego 5 i jak się okazało po kolacji - był to bardzo trafny wybór!

Merliniego 5 - wnętrze

wtorek, 13 września 2016

Sałatka z gorgonzolą i boczkiem

Najczęściej jak nie mam pomysłu na obiad do pracy, a muszę coś szybko zrobić, żeby nie głodować następnego dnia, to przygotowuję sałatkę z kurczakiem. Jest przepyszna, ale ile razy można jeść to samo:) 

Wyciągnęłam 'resztki' z lodówki, dokupiłam parę składników i tak oto powstała mega dobra i pożywna sałatka ze zdecydowanym smakiem. Istnieje prawdopodobieństwo, że teraz ta sałatka będzie często gościć w moich pudełkach:)

Czas przygotowania: 15 minut 

Poziom trudności: łatwe 
Przydatne naczynia: duża miska, deska do krojenia, nóż, patelnia grillowa/piekarnik, łyżka do wymieszania


Składniki:
- mix sałat
- 1/2 puszki kukurydzy
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 5-6 listków bazylii
- 2 gruszki
- winogrona (ok.15 szt.)
- 1/3 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
- 1 ogórek długi
- 8 plastrów boczku wędzonego 
- 1/3 szklanki słonecznika prażonego
- oliwa czosnkowa (ok.3 łyżki)

1. Do miski wrzucamy mix sałat, pokrojone na pół pomidorki, bazylię, pokrojoną w kostkę, obraną gruszkę, przekrojone na pół winogrona, pokruszony ser gorgonzola.

2. Ogórek dokładnie myjemy, odkrajamy końcówki i przekrajamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek (miąższ z pestkami), dzięki czemu sałatka będzie bardziej chrupiąca, i kroimy na mniejsze kawałki - dorzucamy do sałatki.

3. Plastry boczku podsmażamy na patelni bez tłuszczu (ja smażyłam na patelni grillowej, można użyć do tego piekarnika). Przekrajamy boczek na mniejsze kawałki i wrzucamy do sałatki. Wszystko razem łączymy ze sobą.

4. Oliwę (lub ulubiony dressing) dodajemy bezpośrednio przed podaniem. Na koniec posypujemy całość prażonym słonecznikiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 12 września 2016

Tarta francuska z serem białym i malinami

Kolejny przepis z serii: tak łatwe, że aż się prosi, żeby zrobić od razu! Tarta francuska z malinami. W sumie spodziewałam się, że będzie dobra (bo już połączenie kwaśnych malin i słodkiego serka jest samo w sobie spoko), ale naprawdę po spróbowaniu pierwszego kawałka lekko się zdziwiłam, że jest AŻ TAK DOBRE.

Niestety przez to zjadłam pół tarty po godz.23:00... #kuchenneproblemy
   
Czas przygotowania: 10 minut 
Czas pieczenia: 20 minut 

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, miska, widelec, łyżka




niedziela, 11 września 2016

Niedzielne śniadanie - bułka z łososiem

Łosoś to kolejna bomba witaminowa, która jednocześnie jest bardzo dobra w smaku. Ta królewska ryba jest rewelacyjna głównie na serce, stawy i mózg. Oprócz tego posiada witaminy z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy, wzrok, skórę.

Im więcej łososia, tym mniej zmarszczek (witamina A i E) :)


Żeby zachować więc młodość, zjedzmy na śniadanie pyszną kanapkę z serkiem wiejskim i łososiem. Dla mnie niebo w gębie!


Czas przygotowania: 5 minut 
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, łyżka





środa, 7 września 2016

Ekspresowe serniki limonkowe

Został mi serek w wiaderku po moim ostatnim PEANUT BUTTER PIE (nad którego smakiem wciąż się zachwycam:)). Postanowiłam zrobić ekspresowe serniki w szklance, bez pieczenia, bez oczekiwania. Mleko skondensowane możemy zastąpić cukrem pudrem i dodawać więcej/mniej w zależności od tego jaki poziom słodkości chcemy uzyskać.

Do śmietany specjalnie nie dawałam cukru, żeby nie przesłodzić deseru. Jeśli chcemy słodszą wersję - najlepiej dodać 1-2 łyżki cukru pudru podczas ubijania. Żeby zmniejszyć ilość kalorii możemy zamienić śmietanę na jogurt grecki.

Czas przygotowania: 10 minut 

Poziom trudności: bardzo łatwe 
Przydatne naczynia:  miska, łyżka, tarka, mikser/trzepaczka do ubicia śmietany, 2 szklanki


niedziela, 4 września 2016

Peanut butter pie - ciasto bez pieczenia

Ostatnio kupiłam kilogram masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego). Myślałam, że będzie mdłe i nie będzie mi smakować...jak bardzo się myliłam zjadając masło łyżka po łyżce w różnych konfiguracjach (z nutellą, bananem, musli, a pod koniec dnia posmarowałam nim jeszcze prince polo...). 

W trosce o moją wagę (masło orzechowe jest na maxa kaloryczne!) postanowiłam zrobić ciasto. Oczywiście proste, szybkie, bez pieczenia (nie lubię latem włączać piekarnika, już bez niego jest wystarczająco gorąco).

Ciasto zrobiłam wieczorem i jadłam już z samego rana następnego dnia. Do kawy idealne! Składniki podane są na małą tortownicę (średnica 17 cm). Ciasto musi być cały czas w lodówce, ponieważ serek z wiaderka nie jest tak gęsty i zwarty jak twaróg. Ważne, żeby do polewy czekoladowej dodać śmietankę (sama czekolada sprawi, że przy krojeniu ciasto nam się 'rozwali' - czekolada będzie twarda, a masa miękka).

Czas przygotowania: 15 minut  
Czas pozostawienia w lodówce: najlepiej cała noc 

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: blender (lub woreczek foliowy i wałek), miska, szpatułka do mieszania, tortownica 17 cm, garnek, miska szklana, papier do pieczenia


sobota, 3 września 2016

Niedzielne śniadanie - Grzanki ciabatty z jajecznicą

Jajecznica to chyba jedno z bardziej tradycyjnych śniadań w Polsce. W końcu co to za filozofia wbić jajka na patelnię z masłem, zamieszać i podać. Moja jajecznica zawsze musi być dość mocno ścięta! Nie, że od razu na wiór, ale nie dopuszczam 'glutowatego' białka...

Dziś inspiracja na niedzielne śniadanie - grzanki z ciabatty podane z jajecznicą z boczkiem. Niby banalnie, ale całkiem ciekawie:) Nie trzeba przy tym daniu używać widelca;)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 3-5 minut (w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, szpatułka do mieszania, łyżka