Menu

czwartek, 28 kwietnia 2016

Jajko w koszulce

Ostatnio miałam szalony tydzień...wesele przyjaciółki, wyjazdy do Szczecina i z powrotem, w kuchni poszła uszczelka, czyli kompletny brak czasu i warunków do gotowania.

Ale już jestem!:)

Jajko w koszulce. Gotowaliście kiedyś? Ja wcześniej też nie. Zawsze wydawało mi się, że to bardzo skomplikowany zabieg, że trzeba mieć precyzję, wprawę etc. A okazuje się, że jajko w koszulce jest łatwiejsze do zrobienia, niż jajko na twardo.

Łatwiejsze i szybsze! Ścięte białko i płynne żółtko. Lubicie?:)
Ja podałam je na toście z pastą z awokado, cebuli, bazylii i ostrej papryczki - mega!

Czas gotowania: 3 minuty (z zegarkiem w ręku)   
Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: garnek, łyżka, szklanka  

sobota, 16 kwietnia 2016

Mini-pavlova z sosem truskawkowym

Beza to nie kurczak! To dziwne zdanie doskonale opisuje moje odczucia w stosunku do tego wypieku.

Dlaczego?

Bo kurczak zawsze, ale to zawsze wychodzi! Nie ważne jak został zrobiony, usmażony, upieczony, ugotowany, przyprawiony...zawsze będzie dobry:)

Co innego mogę powiedzieć o bezie. Miałam parę nieudanych podejść - oczywiście za wszelką cenę chciałam modyfikować przepisy. A z bezą trzeba obchodzić się delikatnie. Jak to z jajkiem bywa:) Warto przestrzegać ścisłych zasad, temperatury suszenia, czasu...

Wyszły wybornie!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Ilość porcji: 4
Poziom trudności: średnie

Przydatne naczynia: mikser ręczny, miska, blacha, papier do pieczenia, łyżka, blender, garnek




czwartek, 14 kwietnia 2016

Pstrąg łososiowy w sosie teriyaki

Danie wydaje się być bardzo ekskluzywne, przez co trudne do zrobienia, czasochłonne, pracochłonne, drogie i w ogóle na pierwszy rzut odechciewa się robić.

BZDURA!:) Jest proste, względnie tanie i szybkie! 


Nie stoimy przy garach, nie musimy sprawdzać ryby non stop - od momentu wrzucenia jej do piekarnika mamy 20 minut wolnego i pewność, że nic nam się nie przypali.

Czas przygotowania: 8 minut 

Czas pieczenia: 20 minut 

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 2
Przydatne składniki: garnek, łyżka, szklanka, folia spożywcza, blacha + opcjonalnie patelnia grillowa


http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html 

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/04/pstrag-ososiowy-w-sosie-teriyaki.html

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Quesadilla z kurczakiem

To zdecydowanie jedna z szybszych do przygotowania przekąsek. Wystarczą placki tortilli, ser, ulubione składniki i piekarnik. To tak banalne, że nawet nie wiem, co więcej mogłabym o tym napisać.

W sumie może to, że warto dodać dużą ilość sera, dzięki czemu placki będą fajnie sklejone.

Przepis na quesadillę śniadaniową KLIK

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 6 minut 

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka, deska do krojenia, nóż   




niedziela, 10 kwietnia 2016

Croissant z jajkiem sadzonym

Nareszcie! Przez ostatni tydzień byłam przykuta do łóżka przez grypę. Praktycznie przespałam ciągiem 4 dni i nawet nie zdążyłam 'wypocząć' od pracy:) Nie miałam siły kompletnie na nic, nawet na gotowanie...

Ale wszystko już wraca do normy, także dziś przedstawiam propozycję na niedzielne śniadanie, czyli croissant z jajkiem sadzonym. Jest bardzo pożywne i efektowne zarazem. A jakie proste!

Czas przygotowania: 6-8 minut

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: patelnia, przykrywka, deska do krojenia, nóż, szpatułka