Menu

środa, 30 marca 2016

Zapiekanka z ziemniakami

Syta i kaloryczna zapiekanka, nie tylko dla silnych mężczyzn:) 

Polecam z całego serca patelnię grillową, którą nabyłam w zeszły weekend. Wszystko z niej smakuje zdecydowanie lepiej niż z tradycyjnej patelni. Nie trzeba używać żadnego tłuszczu, dzięki czemu potrawy są lżejsze, smaczniejsze i zdrowsze.

Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Przydatne naczynia: naczynie żaroodporne, patelnia, deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, miska, łyżka





wtorek, 22 marca 2016

Pizza z kurczakiem

Najważniejsza sprawa: pod żadnym pozorem nie robić pizzy na głodniaka! Najlepiej najpierw zjeść śniadanie i zabrać się za przygotowanie ciasta do pizzy. Ważne, żeby po wyrobieniu przykryć je czystą ściereczką i odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wówczas spód będzie idealny! Jasne, że pizza wyrośnie również po 30 minutowym leżakowaniu, ale naprawdę polecam odstawić je na dłużej - warto.

Nie polecam wykorzystywać płynnych koncentratów w kartonach, jako sosu do pizzy. Niektóre zawierają bardzo dużo wody, przez co ciasto może nam rozmoknąć i być nie do końca dobre. Najlepiej sprawdza się koncentrat pomidorowych w takich małych puszkach lub po prostu klasyczny keczup.

Czas przygotowania ciasta: 10 minut + 2h oczekiwania na wyrośnięcie
Czas przygotowania składników: 10 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Przydatne naczynia: blacha o wymiarach ok. 40x25 cm, deska do krojenia, nóż, miska, czysta ściereczka, patelnia, szpatułka



niedziela, 20 marca 2016

Francuskie z serem

Kolejna propozycja z serii: łatwe, szybkie, tanie. Te ciastka nie tylko spełniły rolę deseru, ale również pasowały idealnie na śniadanie. Uwielbiam orzechy włoskie prosto z piekarnika, mają zupełnie inny smak.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 10 minut + 10 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, papier do pieczenia, blacha 
Ilość: 6 ciastek



sobota, 19 marca 2016

Serek wiejski na śniadanie

Taki rodzaj śniadania kojarzy mi się z latem. Wtedy chodzę na pobliskie targowisko, gdzie z samego rana można kupić świeże, pachnące warzywa prosto z ogródka sprzedawców. Mam wtedy ochotę kupić wszystko, tylko rąk mi brak! 

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie śniadania. A do tego zdrowa wersja:)

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: blender, deska do krojenia, łyżka, nóż





czwartek, 17 marca 2016

Pizza francuska

Alternatywa klasycznej pizzy - zamiast ciasta z drożdżami, lekkie ciasto francuskie. Bardzo ekspresowa przekąska. Na wierzch możemy położyć wszystko co lubimy.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 12 minut + 10 minut   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, nóż, deska do krojenia, łyżka   




środa, 16 marca 2016

Pieczone pierogi z fetą

Kiedyś już pisałam o tym, że razem z moimi koleżankami bawiłyśmy się w Ugotowanych. Nasza pierwsza edycja była taka sama jak ta z tv, natomiast druga polegała na tym, że każda z nas losowała jakiś kraj i przygotowywała kolację w stylu danego kraju.

Oczywiście żeby było jeszcze lepiej, nikt nikomu nie mówił co wylosował:) Oprócz dań musiał być również klimat, muzyka i niespodzianka:) Ja wylosowałam Grecję, więc zrobiłam m.in. pierogi pieczone z serem feta.

Tamte akurat były bez parmezanu, ale ta wersja też jest super:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas trzymania w lodówce: 30 minut   
Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: średnie  

Przydatne naczynia: miska, folia aluminiowa, widelec, blacha, papier do pieczenia, wałek, szklanka



poniedziałek, 14 marca 2016

Mini pizza rolls

W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto kruche. Oczywiście można wykonać je samodzielnie (PRZEPIS). Ciekawa propozycja na imprezę, do filmu, na kolację...

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 20 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: nóż, blacha, papier do pieczenia


niedziela, 13 marca 2016

Sernik orzechowy bez pieczenia

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa to sernik domek. Moja mama cały czas ma przepis zapisany na białej serwetce, która ma ponad 25 lat. Lubię eksperymentować z tym przepisem, dodawać różne smaki, zmieniać kształt - zawsze wychodzi super ciasto.

I tym razem się nie zawiodłam. Sernik bez pieczenia z masłem orzechowym i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu - najtrudniejszą częścią jest oczekiwanie, aż sernik stężeje:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas trzymania w lodówce: najlepiej całą noc   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: garnek, mała blacha, folia spożywcza, 2 miski, łyżka





sobota, 12 marca 2016

Zupa krem z selera

Zupa krem jest lekkostrawna, ale bardzo syta - i to w niej lubię. Najem się, ale nie czuję się po niej ciężko, jak to czasem bywa...:) Największym plusem jest to, że jest naprawdę łatwa oraz bardzo szybka w przygotowaniu. 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas gotowania: 20 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, obieraczka do warzyw, garnek, łyżka, tarka, blender ręczny




wtorek, 8 marca 2016

Orzechowe mini rogaliki

Ostatnio robiłam wytrawne rogaliki z mozzarellą i suszonym pomidorem. Były tak wyśmienite, że tym razem postanowiłam zrobić małe, słodkie i mocno orzechowe.

W tym przepisie wykorzystałam gotowe ciasto na crossainty oraz pyszną masę orzechową firmy Helio. W smaku przypomina trochę słodsze masło orzechowe i dodatkowo zawiera kawałki orzechów, co wzmacnia smak.

Żeby jeszcze bardziej podbić orzechową moc:) dodałam całe orzeszki ziemne. Bajka!

Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Przydatne naczynia: blacha, papier do pieczenia, nóż, łyżka




poniedziałek, 7 marca 2016

Sajgonki pieczone

Jest to zdecydowanie wersja dla osób, które uwielbiają sajgonki ALE dość mocno przestrzegają diety i nie mogą pozwolić sobie na te 'prawdziwe'.

Ja wolę jednak te tłuste, z chrupiącą skórką (PRZEPIS). No i trudno, że są kaloryczne, ale przecież sajgonek nie je się codziennie. Nie popadajmy w paranoję żywieniową!:)

Jednakże dla #fitwomen & #fitmen podaję przepis poniżej.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 12 sztuk

Przydatne naczynia: miska, garnek, patelnia, szpatułka, nóż, talerzyk, blacha, papier do pieczenia, obieraczka do warzyw, tarka




niedziela, 6 marca 2016

Burgery wołowe

"Zamówić burgery?" - "Nie! Ja zrobię!!!"

Pobiegłam do Lidla, kupiłam składniki i za chwilę pyszne, domowe burgery były już gotowe! Wykorzystałam bułki wiejskie - sprawdziły się bardzo! Nie lubię tych sztucznych hamburgerowych czy hot dogowych, pieczywopodobnych wytworów.

Chciałam sama upiec bułki, ale głód był silniejszy i czasu było mało:) 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 8 minut   

Poziom trudności: łatwe  

Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, patelnia, łyżeczka, szpatułka do przerzucania mięsa




sobota, 5 marca 2016

Croissant z suszonym pomidorem i mozzarellą

Pomysł na szybkie śniadanie z wykorzystaniem gotowego ciasta na croissanty, czyli po prostu rogaliki. Tym razem wytrawne, z serem mozzarella i suszonym pomidorem. Smak pomidora jest intensywny, dlatego nie jest koniecznością doprawiać solą i pieprzem. 

Jeść od razu na ciepło i delektować się ciągnącą mozzarellą:)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: 25 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: nóż, papier do pieczenia, blacha, deska do krojenia   





czwartek, 3 marca 2016

Jajko zapiekane na kruchym cieście

Ciekawa propozycja kolacji. Dla osób, które nie przepadają za robieniem domowego ciasta kruchego polecam zakup 'gotowca' np. w Leclercu. 

Czas przygotowania: po zrobieniu ciasta kruchego - ok.6 minut
Czas pieczenia: ok.12 minut (do ścięcia się jajka)

Ilość porcji: 2
Przydatne naczynia: 2 okrągłe foremki na mini tarty, deska do krojenia, nóż




środa, 2 marca 2016

Sałatka z awokado

Pomysł na prostą i smaczną sałatkę. Jest przy okazji ładna i kolorowa:) Taki bonus!

Czas przygotowania: 5 minut  
Poziom trudności: bardzo łatwe

Przydatne naczynia: obieraczka do warzyw, tarka, deska do krojenia, nóż, miska, łyżka