Menu

niedziela, 31 stycznia 2016

Jajka sadzone na ostro

Kiedyś jak nie miałam chleba na śniadanie to szłam do sklepu i go kupowałam. Teraz jak nie mam chleba na śniadanie to po prostu wymyślam coś bez dodatku pieczywa:) Jakie to proste prawda?

Nie często jem ostre rzeczy, ale ostatnio zauważyłam, że zaczęłam dodawać ostrą papryczkę do moich dań. Nie za dużo, bo nie chodzi o to, żeby paliło, ale dla smaku jak najbardziej. Kolejny przepisy w stylu: to co masz w lodówce pokrój i wrzuć na patelnię. Lubię:)

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas smażenia: ok.12-16 minut (zależy od kuchenki)

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka



sobota, 30 stycznia 2016

Naleśniki z pianką

Naleśniki z ubitą pianą z białek to specjalność mojej Babci. Odkąd pamiętam te naleśniki zawsze były inne od tych wszystkich, które jadłam w moim życiu. Takie delikatne, miękkie. Mojej Babci i tak nigdy nie przebiję, ale z poniższego przepisu wychodzą bardzo podobne do tych babcinych.

Wykorzystałam do nich masło orzechowe domowej roboty, które robiłam całkiem niedawno. Doskonale pasują na późne, sobotnie śniadanie w zaciszu domowym:)  

Zazwyczaj pierwszy naleśnik jest nieudany, ale spełnia on ważną funkcję zebrania zbędnego tłuszczu z patelni - nie trzeba dolewać oleju, patelnia jest dobrze natłuszczona po pierwszym smażeniu.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas 'odczekania': 25 minut
Czas smażenia 1 naleśnika: ok.1 minuta

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: mikser, dwie miski, patelnia, szpatułka, szklanka
Ilość porcji: 10 sztuk



piątek, 29 stycznia 2016

Ziemniaki nacinane z boczkiem

Dzisiejsze danie można podać do mięsa albo zjeść w formie przekąski. Mimo swojej prostoty wygląda bardzo atrakcyjnie:) Zapach podczas zapiekania jest obłędny. Lepiej je zjeść od razu na gorąco! 
Czas przygotowania: 6 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, blacha



niedziela, 24 stycznia 2016

Krewetki w białym winie

Krewetki to takie wykwintne, a jednak proste danie:) Nie od zawsze przepadam za krewetkami, musiałam się do nich przekonać. Ważne, żeby były naprawdę dobrze zrobione. Najlepiej kupić takie już 'oporządzone' - w innym przypadku trzeba się jeszcze trochę nimi pobawić, wyciągnąć jelito etc. Można podać do nich ciabattę lub bagietkę.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: ok. 7-9 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, nóż, deska do krojenia, szpatułka drewniana



sobota, 23 stycznia 2016

Ciastka francuskie z masłem orzechowym

Ciasto francuskie jest zawsze świetnym pomysłem, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, domowego i szybkiego. Można poświęcić czas i zrobić francuskie we własnym zakresie, ale na leniwe dni polecam jednak 'gotowce' np. z Lidla.

Wykorzystałam moje domowe masło orzechowe i banana - fuzja smaków:)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: nóż, blacha, papier do pieczenia, pędzelek do smarowania (lub łyżeczka), widelec




czwartek, 21 stycznia 2016

Masło orzechowe

Masło orzechowe domowej roboty chodzi za mną już od dawna. Tak jak nigdy nie lubiłam śniadania na słodko, ani połączenia pieczywa z nutellą, dżemem etc., tak kanapka popularna w USA jest dla mnie mistrzuniem. A do jej przygotowania potrzebne jest właśnie masło orzechowe.

Tost z dżemem i masłem orzechowym. Dla tego kto nie jadł brzmi to zapewne dość dziwnie i nieapetycznie. Ja z grzeczności spróbowałam tej kanapki, która została przygotowana specjalnie dla mnie po tym, jak przyrządziłam Amerykańcom pierogi ruskie:) No bardzo podobny 'kaliber' dania:)

W każdym razie spróbowałam i chciałam już to jeść codziennie. Obłęd.

Czas prażenia: 8 minut
Czas blendowania: w zależności od blendera 6-8 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, blender, nóż




środa, 20 stycznia 2016

Wegetariańskie rigatoni z brokułem

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że nie wyobrażam sobie obiadu bez dodatku mięsa. Od dziecka jestem bardzo mięsożerna, ale ostatnimi czasy podczas posiłku zjadam go tak naprawdę bardzo mało! A mimo to MUSI być 'jego' obecność, bo inaczej wydaje mi się, że się po prostu nie najem... Dziś zaryzykowałam i wykonałam danie 100% wegetariańskie i lekkie. Da radę się najeść, chociaż nie powiem - tego mięsa trochę brakuje:)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 6 minut
Czas podsmażania: 8 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe
Ilość porcji: 3
Przydatne naczynia: patelnia, dwa garnki, łyżka drewniana/szpatułka, nóż, deska do krojenia, obieraczka do marchewki, łyżka



wtorek, 19 stycznia 2016

Mini pączki amerykańskie

Zawsze jak chcę zacząć pisać od słów "jak byłam w USA" to pierwsze co mam przed oczami to te wszystkie słodkości, przez które wróciłam z nadprogramowymi kilogramami. A jak już mowa o nadprogramowych kilogramach to przytoczę pewną historię właśnie ze Stanów...

Pewnego pięknego dnia siedziałam sobie w Dunkin Donuts na kawie (to było po przejściu huraganu Sandy, nasz dom jak i wiele innych był bez prądu, a DD miał i prąd i połączenie WI FI, więc przesiedziałam tam pół dnia). Nagle dostrzegłam ogromnego, otyłego człowieka, który ważył chyba 300 kg (serio). Patrze - ubrany w strój sportowy, opaska na głowie, grube froty na nadgarstkach i biega! Myślę sobie - WOW - super, że nie siedzi w domu przed TV tylko robi coś z sobą. W tej chwili człowiek ten pewnym krokiem wbiegł do Dunkin Donuts, zamówił 6 pączków (w zestawie taniej) zjadł na miejscu i wyruszył na kolejną część joggingu...

Tak więc różnie to z tymi dietami bywa:) Ale z dwojga złego lepiej, że je i biega, niż tylko je.

Dziś przepis na amerykańskie pączki. Robię je bardzo rzadko (chyba raz do roku), a najbardziej uwielbiam je dekorować!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas wyrastania ciasta: 1,5h i później jeszcze 20 minut
Ilość porcji: 30 sztuk

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, łyżka, szklanka do odmierzania, garnek do roztopienia masła i do smażenia, ręczniki papierowe, ściereczka, wałek, szklanka do wykrawania, nakrętka do wykrawania



czwartek, 14 stycznia 2016

Cytrynowe mini serniki z kiwi

Sernik jest moim ulubionym ciastem. W każdym wydaniu, z każdym dodatkiem - jak jest ser to jest super:)  Czasem blacha to za dużo (tzn. zjeść zjem, ale po co te efekty uboczne...), a ochota na ten smak nie przemija. Rozwiązaniem wówczas są takie oto mini serniki, które są bardzo urokliwe. Uwaga - te serniki nie mają spodu:)

Czas przygotowania: 8 minut
Czas pieczenia:25 minut
Ilość porcji: 6 sztuk

Poziom trudności:łatwe
Przydatne naczynia:blender ręczny/mikser, 6 silikonowych foremek, szklanka, łyżka, blacha




niedziela, 10 stycznia 2016

Frittata ze szpinakiem

Frittata to włoska potrawa podobna trochę do omletu. Bazuje na jajkach i ulubionych dodatkach. Zrobiłam ją dziś na śniadanie z lenistwa. Głód doskwierał, a chleba brak:) Czasem po prostu się nie chce iść do sklepu, nawet jak jest oddalony minutę od domu...

Do frittaty można dodać takie dodatki jakie lubimy. Ja dziś przedstawiam frittatę z papryką czerwoną, szynką, parmezanem, szpinakiem, cebulą czerwoną i fetą. Zapraszam:)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podsmażania składników: 5 minut
Czas podsmażania frittaty: 1 minuta
Czas pieczenia: 11 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, nóż, deska, miska, widelec




sobota, 9 stycznia 2016

Banany zapiekane

Trzy godziny temu ten deser mi się po prostu przyśnił. Wstałam i od razu wykonałam z paroma zmianami w trakcie. Deser jest baaaaanalny, a taki ekskluzywny zarazem:) Naprawdę w smaku jest przesadzony.
Zjadłam i chcę jeszcze!

Na zdjęciach nóż Fiskars dostępny w sklepie www.przyjemnegotowanie.pl. Użytkuję go już dobre 2 miesiące i jestem szczerze zadowolona. 

P.S. Potrafi nie tylko kroić banany:)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Ilość: 2 porcje

Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: nóż, deska do krojenia, tarka, łyżka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa


piątek, 8 stycznia 2016

Nalewka borówkowa

Jest i ona! Długo wyczekiwana, leżakująca na górnej szafce, żeby nie kusiła - nalewka borówkowa. Zaczęłam ją robić w listopadzie i zapewne smakowała już dużo wcześniej, ale w końcu udało mi się przetrzymać dłużej niż tydzień:)

Nalewka została zrobiona z owoców mrożonych i jest naprawdę wyśmienita. Moc można manewrować według uznania.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: miesiąc w górę (o ile wytrzymasz:))

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: duży słoik, łyżka, butelka, lejek




środa, 6 stycznia 2016

Prażone orzechy

Na pewno każdy kojarzy prażone migdały, orzechy laskowe itp. z nadmorskich kurortów. Ten zapach... Ta cena...:) Teraz takie gorące, prażone orzechy można kupić w centrach handlowych. Dla mnie są one jednak trochę za słodkie.

Dziś przedstawiam przepis na domowej roboty prażone migdały i orzechy laskowe. Zapach unoszący się w całym domu jest niesamowity. Z poniższego przepisu wyjdą Wam lekko (naprawdę lekko) słodkie orzechy. Jeśli lubicie czuć konkretny słodki smak możecie podwoić porcję cukru.

Czas przygotowania: 2 minuty
Czas pieczenia: 10 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: mikser, miska, blacha, papier do pieczenia, łyżka



niedziela, 3 stycznia 2016

Kurczak pieczony z gruszką

Rok 2016 rozpoczęty! Mam nadzieję, że będzie szczęśliwy i pełny pozytywnych niespodzianek dla nas wszystkich. Niektórzy mówią: "nowy rok nowy ja" :) Ja powiem: "nowy rok nowe przepisy".

Pogoda w większej części Polski jest mroźna, więc dobrym pomysłem jest rozgrzanie się np. gorącym obiadem. Dziś ciekawa propozycja połączenia kurczaka i gruszki. Polecam serdecznie.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, deska do krojenia, naczynie żaroodporne, nóż, łyżka