Menu

środa, 28 października 2015

Ekspresowe ciastka kakaowe

Kruche ciastka, lekko słodkie z lukrem cytrynowym i żurawiną. Takie na jeden gryz:) Są malutkie i bardzo łatwe w wykonaniu. UWAGA! Wciągają:) Podczas przygotowywania i robienia zdjęć zjadłam chyba z 10 ciasteczek.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 1 godzina
Czas pieczenia: 6-7 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, wałek, szklanka do odmierzania, nóż, woreczek foliowy, coś do wykrawania


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu



niedziela, 25 października 2015

De volaille

De volaille kojarzy mi się z weselem - chyba na każdym weselu jadłam 'dewolaja'. Nie mówię, że to źle, uwielbiam ten smak i niespodziankę w postaci masła czosnkowo-ziołowego w środku. Dobry pomysł na niedzielny obiad.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: do 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: tłuczek do mięsa, nóż, 3 miski, widelec, łopatka do przewracania


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu





poniedziałek, 19 października 2015

Żeberka pieczone

Zapach pieczonych żeberek w takiej marynacie jest nie do opisania. Są delikatne, ale jednak zdecydowane. Przepis w stylu wrzuć wszystko i zapiecz. 

Czas przygotowania: 8 minut
Czas marynowania: 1 doba
Czas pieczenia: 1,5 h

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: naczynie żaroodporne, miska, szklanka, łyżka

                                    Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu



sobota, 17 października 2015

Stek winny w pomarańczach

Dzisiejsze danie zostało wykonane w związku z konkursem kulinarnym, w którym biorę udział. Należało wykorzystać dym w płynie do wędzenia. Dym ten nadaje daniom ciekawy posmak, dość specyficzny. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 45 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Czas pieczenia: 10 minut

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, naczynie żaroodporne, patelnia, folia spożywcza, nóż, szpatułka do przewracania mięsa


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu






środa, 14 października 2015

Sernik dyniowy

Do tego przepisu najistotniejszym składnikiem jest puree z dyni, które przygotowałam dzień wcześniej według tego przepisu: PUREE Z DYNI. Puree wykorzystam jeszcze do syropu pumpkin spice, który można dodać do kawy i jest w smaku podobny do Pumpkin Spice Latte ze Starbacksa. 

Smak i zapach dyni jest bardzo specyficzny, dlatego przed wykonaniem tego sernika zastanówcie się, czy jesteście na to gotowi! To nie jest zwykły, polski, domowy sernik:) Bardzo mocno odbiega od tego tradycyjnego nie tylko smakiem, ale też intensywnym zapachem i mocnym kolorem.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1,5 h
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: blender, łyżka, szklanka, mikser, tortownica, większa blacha (do kąpieli wodnej), folia aluminiowa



poniedziałek, 12 października 2015

Puree z dyni

Sezon dyniowy trwa, a zatem czas to wykorzystać. Mam zamiar przyrządzić parę fajnych rzeczy, do których puree jest wręcz niezbędne.





Do przygotowania puree potrzebna jest dynia, najlepiej dynia hokkaido. Przekrajamy ją na pół, wydrążamy łyżką środek (pestki i włókna). Resztę kroimy w paski/mniejsze kawałki, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 1h. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy. Przekładamy do miski lub słoika i wkładamy do lodówki. 






Puree można zamrozić lub trzymać w lodówce do 4-5 dni.

sobota, 10 października 2015

Ciasto migdałowo-cynamonowe

To ciasto chodzi za mną już od dawna. Pamiętam jak byłam na początku roku we Włoszech i kucharz hotelowy poczęstował mnie ciastem santiago - było przepyszne. Santiago ma dużo mniej cynamonu. 

W tym przepisie podoba mi się to, że jest bardzo mało składników - zaledwie 4, nie trzeba używać mąki i robi się je bardzo łatwo. Cynamon można pominąć, wówczas migdałowy smak będzie się wybijał.

Dziś przedstawiam przepis w wersji step by step.

Kliknij na zdjęcie, aby przejść do przepisu.

Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, szpatułka, blender, mikser, łyżeczka, szklanka do odmierzania, tortownica




czwartek, 8 października 2015

Ciasteczka otrębowe z masłem orzechowym

Chrupiące i lekko twardawe na samym początku ciasteczka z otrębami. Mało słodkie, bo bez dodatku cukru, za to z miodem, czekoladą i masłem orzechowym. Żurawina nadaje lekkie kwasowości. Do zrobienia na szybko. Świetna przekąska do kawy:)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser/blender, papier do pieczenia, szklanka do odmierzania, łyżka i łyżeczka

Przed pieczeniem ciastka wyglądają tak:

A po pieczeniu tak:







sobota, 3 października 2015

Lasagne bolognese

Z lasagne kojarzy mi się pewna historia...

Kiedyś, z moimi koleżankami 'bawiłyśmy się' w ugotowanych. Swoją drogą polecam:) Zapraszałyśmy się na kolacje i oceniałyśmy. Każda z nas przygotowywała przystawkę, danie główne i deser. Moja Agata znana z tego, że w restauracji najpierw patrzy na gramaturę, a później na danie przygotowała bardzo, ale to bardzo treściwą kolację...

Na przystawkę zaserwowała żurek w chlebie (!), a że nie spodziewałyśmy się co wjedzie następne postanowiłyśmy ten chleb również skonsumować. Jakiż to był błąd, gdy zobaczyłyśmy, że jako danie główne wjeżdża lasagne bolognese (no nie jest to danie lekkie - umówmy się). Żurek w chlebie, lasagne z serem (porcja XXL) i deser na bazie śmietany... Nie powiem, że się nie najadłam, ale to wszystko skończyło się tak, że leżałyśmy na podłodze popijając herbatę bez ruchu. Taka anegdotka;)

Kiedyś lasagne robiłam często bez sosu beszamelowego - też zjadliwa. Do dzisiejszej dodałam nadprogramowe dodatki, czyli: marchewkę i por. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: raczej łatwe
Przydatne naczynia: patelnia, szpatułka drewniana, naczynie żaroodporne lub mała blacha, garnek, nóż, deska do krojenia