Menu

piątek, 13 lutego 2015

Budyń kakaowy

Na nagłą chęć zjedzenia czegoś słodkiego dobry jest budyń domowej roboty. Przyznam szczerze, że pierwszy raz ugotowałam domowy budyń (nie jem go zbyt często). Ciepła, pożywna przekąska:)


czwartek, 12 lutego 2015

Pieczone pączki z cynamonem

Co to za fenomen, że w tłusty czwartek ludzie potrafią stać w wielogodzinnych kolejkach po świeże i ciepłe pączki:) Niesamowite naprawdę! Odnoszę wrażenie, że co roku te kolejki są dłuższe, a ludzie bardziej wytrwali. 

Nie lepiej zrobić sobie pączka w domowym zaciszu? Tym razem przepis na prawie beztłuszczowe pączki, ale nie powiem, podczas wykonywania zajadałam się tłustym pączkiem prosto z cukierni:)

niedziela, 8 lutego 2015

Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami

Kto powiedział, że tort można jeść tylko na specjalne okazje? Trochę lata w środku zimy nikomu nie zaszkodzi. Od samego patrzenia i na samą myśl robi się słodko:) Mi wystarczy, że są owoce i mascarpone. Cudowne połączenie - nic tylko jeść.


piątek, 6 lutego 2015

Kokosanki

Kokosanki domowej roboty w momencie wkładania do piekarnika wyglądały identycznie, jak znane pralinki rafaello. Aż żal, że nie miałam pod ręką migdałów - na pewno byłyby o niebo lepsze (chociaż na smak narzekać nie można). Proste i szybkie. Polecam.



czwartek, 5 lutego 2015

Eton z gorącymi malinami

Bardzo długo mnie tu nie było, ponieważ 1)mój komputer był w naprawie 2)byłam we Włoszech. Z Włoch przywiozłam oczywiście suszone pomidory, oliwę z oliwek, śmierdzący ser (który świetnie smakuje zamoczony w miodzie i w kawie). Najbardziej urzekł mnie klasyczny deser, który miałam okazję zjeść w restauracji przy stoku, a mianowicie lody śmietankowe z gorącymi malinami. Brzmi banalnie, a smakuje obłędnie. Gorące maliny od dnia powrotu królują u mnie niemalże codziennie.